Karriera e shkurtër e Karl Marsit si një komedian

Para se të bëhej “babai” i komunizmit, Karl Marksi ishte shumë i sigurt, se do të bënte emër si komedian. Kur ishte i ri, Marksi shkroi një roman komik të quajtur “Akrepi dhe Feliksi”, dhe vepra është aq qesharake, sa mund të imagjinohet një roman i shkruar nga njeriu që më vonë do të ishte autor i Manifestit Komunist.

Romani nuk pati asnjë lloj suksesi, pavarësisht se ishte plot me fraza qesharake si kjo:”Kjo fjalia e fundit. . . ishte një koncept abstrakt, dhe për këtë arsye nuk ishte një grua, pasi, siç thotë Adelung, një koncept abstrakt dhe një grua, janë shumë larg njëri-tjetrit!”. Kjo është një nga batutat më të mëdha të librit.

E megjithatë, besojeni apo jo, Marksi nuk mundi të gjejë asnjë njeri që dëshironte ta botonte librin e tij. Ai u zhgënjye kur kuptoi, se nuk do të mund të bëhej një komedian. Ai e quajti atë një “goditje shpartalluese, që ndihej si rënia e siparit” ndaj të gjitha ëndrrave të tij. Dhe kështu, në vend të kësaj, ai vendosi të kishte jetë të thjeshtë për të tronditur klasat sunduese, me çlirimin e proletariatit nga zinxhirët. / bota.al

Loading...

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here