E entje, Qershor 27, 2019

Matematika në këndvështrimin e Filozofisë së Historisë së Shpenglerit

Nga: Gjergj Sinani Osvald Shpengler (Oswald Spengler, 1880-1936) lindi në Blakenburg. Ai studioi në shumë universitete – Halle, Munih, Berlin. Pasi e braktisi matematikën, iu...

Historia e panjohur e shqiptarëve të padëshiruar në Turqi

Nga: Ryan Gingeras (pjesë nga libri i tij, “Brigje të pikëlluara: Historia e panjohur e shqiptarëve në Turqi dhe fundi i Perandorisë Osmane, 1912-...

Hava Bekteshi, artistja që çiftelinë e promovoi në filarmonitë botërore (Video)

Muzeut Etnologjik në Prishtinë, i janë kthyer tingujt e instrumentit të çiftelisë. Por, kësaj radhe jo nga rapsodët e vjetër, por nga një artiste...

Pikturat murale nga artistë ndërkombëtarë, po transformojnë Patosin

Pikturat murale me elementët e traditës e kanë shndërruar qytetin e Patosit në një vend atraktiv, ku arti përcjell mesazhe interesante duke sjellë një...

“Historia e artit shqiptar, 1858-2000”

“Një portret vajze”, i pikturuar në 1919 nga artisti i njohur shqiptar Vangjush Mio, është imazhi që autori Ermir Hoxha ka përzgjedhur për të...

Ali Pasha ndikohej nga Revolucioni Francez, donte shtet të pavarur shqiptar, me Kushtetutë perëndimore!?

Moikom Zeqo flet për Ali Pashën, ushtarakun e zot që dinte të rrinte në korrent të ngjarjeve me rëndësi të kohës; për diplomatin që...

Kolonizimi i Kosovës dhe rezistenca shqiptare: Lufta e pamundur e Serbisë, për t’i zhbërë...

Kur filloi kolonizimi e Kosovës, Serbia shqiptarët nuk i kurseu nga asnjë dhunë. Së pari filloi vendosja e kolonëve nëpër pikat më strategjike. Në Runik,...

Përdorimi i fjalëve të huaja dhe disa huazime të sotme në gjuhën shqipe

Nga: Ragip Gjoshi Hyrje Gjuha shqipe, për formësimin e saj të tashëm, është kushtëzuar nga faktorët historikë, shoqërorë, ekonomikë, politikë, po dhe nga faktorë të brendshëm....

Fjalimi i Shaban Polluzhës dhe Mulla Ilaz Brojës në Sanxhak, në vjeshtën e vitit...

Lufta e forcave vullnetare shqiptare nën komandën e Shaban Polluzhës, Bislim Bajgorës, Pajazit Boletinit etj., në nëntor 1941 kishte arritur deri në pjesët më...

Pse ka kaq shumë urrejtje në botë?

Nga Sheila Kohler Fraza ndoshta më e famshme e hapjes së një libri, është në romanin “Anna Karenina” të Leon Tolstoit:”Të gjitha familjet e lumtura...

LAJMET E FUNDIT

Glow held horse very successful keeps game Authentic Andy Isabella Jersey

Given a potential path of Brazil, Germany and Argentina, I just don't see that many breaks out there to be had. In 2013...

2012 added two tackles and 20 victory sense cheap jerseys china

He got things on track, though, and was a surprisingly effective coach for the second half of last year - and into this...

twice wheels to fall appearances Erik Gudbranson Youth jersey

Doc's Sports has been established as the best in the business for well over 40 years. Over the course of three hours we...

Temple needs break head football is tough Jason Williams Jersey

This year it could Brett Anderson Jersey very easily be the Jets. You can leverage him in exotics to try to get a...

in Oregon yes side draft D.J. Fluker Authentic Jersey

Right now I like this team second best after UCLA, but I reserve true judgment until after that gauntlet. A big focus for...