E martë, Tetor 16, 2018

“Dashuria dhe unë flasim”

Poezi nga Mowlana Jalaluddin Rumi -  Dashuria thotë, "ti s’mund të më mohosh". Provoje. Unë them, "po, ti shfaqesh prej askundit Porsi flluskat në verë, këtu, pastaj jo". Dashuria thotë,...

Ende besoj…

Ende besoj... në një dashuri që të konsumon dhe ta thyen zemrën copash. Besoj në një miqësi, e cila është e vërtetë dhe e pathyeshme. Besoj te grindjet, zënkat dhe të dërguarit...

Një burrë…

Nga Oriana Fallaci -  Përktheu Yllka Beshirja -  Lumturia është vetëbraktisja që në mesnatë nga shtëpia në shtëpinë me portokalle dhe limonë, ku hyjmë në majë...

“Mbi të gjitha jam i lumtur që kam ardhur në këtë botë”

Nga Nazim Hikmet  Përktheu Rozana Belli -  Mbi të gjitha jam i lumtur që kam ardhur në këtë botë Ia dua tokën, shndritjen, luftën dhe bukën. Pavarësisht se...

“Miqtë”

Poezi nga Timo Flloko -  Kot e ke, më tha ndërgjegjja, Njerëzit s’janë përherë miq. Ti pandeh se ata të duan, Por në fakt i ke “armiq”! I them...

“E helmueme me ty”

Poezi nga Albina Gjergji Redaktoi Primo Shllaku -  Janë disa helme, pa t’cilat njeriu s'mujka me jetue! Si për shembull : shikimi yt që, mbasi m’ka damtue me rreze retinën e syve, e...

Steve Jobs, njeriu që i dhuroi botës mollën e kafshuar të pasionit

Nga Albert Vataj Ai ndërtoi një prej perandorive më të fuqishme të teknologjisë, duke u shndërruar në një ikonë të kurajës dhe sipërmarrjes. “Apple” nuk...

Arti i pikëllimit: A dimë ta shohim dhembjen e njeriut?

Pikëllimi është i kudondodhur në art. Madje, dikush thotë se “Mendimtari” duhet të quhet “Vajtuesi”. Kritiku i artit, Alastair Sooke, trajton këtë temë me...

“Kur më jepet e tërë qenia jote”

Pezi nga Ndoc Gjetja - Ti je kaq e bukur sa më jepet të pyes: “Çfarë më je ti? Njeri apo art?” Të shoh dhe vjershat e...

“Vera”

Poezi nga Ndre Mjeda -  A zverdhë fusha, e ndër grunore Po vëlojnë korrcat porsi zogj; Këndojnë katundcat me malcore Pa u kujtue si dielli i dogj Veç n'at...

LAJMET E FUNDIT

Mbi familjet katolike, të Tiranës së shekullit XIX

Marsida Najdeni Një nga figurat më pak të njohura të kishës katolike është ajo e Dom Mark Dushit (1920 – 1968). Mbase ai nuk mund...

Konstantin Brankusi, babai i “artit të vjetër modern”

Viorel Costea Nëse do të vendosni objektet artistike me origjinë nga Evropa e Vjetër që janë zbuluar këto vitet e fundit pranë punëve të Brankusit...

Kur Fitzgeraldi endej në rrugët e Parisit

Nga Luan Rama Një nga emrat më të njohur të letërsisë amerikane të shekullit XX është padyshim Scott Fitzgerald (1896-1940), autori i romanit të famshëm...

Pse po e humbim betejën kundër lajmeve të rreme

Nga Mark Scott Trajtimi i problemit të lajmeve të rreme, duhej të ishte një mision i lehtë. Franca kërkon miratimin e ligjeve të reja, që...

Bindjet tona politike mund t’i kemi shkruara në ADN

Shkencëtarët ia kanë atribuuar historikisht besimet politike, edukimit dhe ambientit rrethues. Por kërkimet e fundit tregojnë se prirjet tona politike, kanë një përbërës të...