E mërkurë, Gusht 21, 2019

“Kam parë gjëra që ju humanët as nuk mund t’i imagjinoni”, 70 vitet e...

70 vitet e Rutger Hauer: “Hollywood është një vend i qelbur. Je i kënaqur nëse ke rol në një film, fiton dhe ndoshta pallon...

Pesë filozofët që “folën” edhe me vdekjet e tyre të çuditshme

Nga Alexandra Dantzer Simon Krishlej, profesor i filozofisë në Shkollën e Re për Kërkime Sociale në Nju Jork, ka shkruar një libër të quajtur ”Libri...

Veshjet popullore shqiptare, në kartolinat e vjetra

Pasuria dhe shumëllojshmëria e veshjeve popullore shqiptare, u fotografuan për herë të parë në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe në fillim të shekullit...

Portreti i fundit i Mandelës

Telegrafi sjell më poshtë rrëfimin e fotografit Adrian Steirn, për fotografinë më të mirë të karrierës së tij. E kam bërë këtë foto më 2011,...

Odëzat e jetës sime

Nga: Jerry Garcia dhe Robert Hunter (albumi “American Beauty” i grupit “The Grateful Dead”, 1970) Përktheu: Fadil Bajraj Në odëzat e jetës sime Përplot ëndrra të mjegullta...

Qytetet shqiptare në kartolinat gjermane të viteve 1914-1918

Shtypshkronja gjermane Purger & Co, me seli në Munih, ishte aktive mes viteve 1899-1920. Ajo u bë e njohur për kartolina të hershme me ngjyra...

I tërthorti

Poezi nga: Paul Verlaine Përktheu: Muhamed Kërveshi O ti Kurb, dredharak, Arti ka fshehtës, M’shumë fol rrenacak Se kjo ngadalësi? Nga po shkoj unë di, Dua atje të përcjell, Fati im plot...

Objektivi

Nga: Raymond Carver Përktheu: Gazmend Krasniqi Një burrë pa duar erdhi në derë për të më shitur një fotografi të shtëpisë sime. Po të përjashtosh grremçat...

Mërzia

Poezi nga: Herman Hesse Përktheu: Maksim Rakipaj Ika nga ti, pas miqve u hodha, pas verës, se më shtinin frikë sytë e tu të errët, me dashuri u...

Kush jam?

Poezi nga: Aldo Palazzeschi Përktheu: Faslli Haliti A jam vallë poet? Jo, sigurisht. Pena e shpirtit tim nuk shkruan, veçse një fjalë të çuditshme, “çmenduri” A jam, pra, piktor? S’ bëhet fjalë. S’ka...

LAJMET E FUNDIT

Dëfryes, këshilltarë, vrasës dhe negociatorë: Roli shumëdimensional i gaztorëve në kulturën mesjetare

Nga Natasha Sheldon Në imazhin e një oborri mbretëror të mesjetës, spikaste veç padronit dhe gaztori, që i veshur me rroba shumëngjyrëshe, do të argëtonte...

Mori peng autobusin me 37 persona në bord, qëllohet për vdekje me snajper

Policia ushtarake ka vrarë një person që mbajti peng rreth 37 pasagjerë për më shumë se tre orë në një autobus në qytetin brazilian...

“Babai” i epokës hapësinore, ishte një kriminel nazist i luftës

Seria: Ana e errët e figurave historike Verner von Braun, ishte një gjeni vizionar, që krijoi programin hapësinor të Amerikës. Nëse ne shkuam në Hënë,...

Elizabet Graham, i parapriu me gati një shekull lëvizjes së Roza Parksit

Seria: Njerëzit pak të njohur nga historia, por që e ndryshuan mënyrën se si jetojmë çdo ditë Në vitet 1850, mjetet e transportit në qytetin...

Paradoksi i populizmit

Nga Simon Johnson Mposhtja e populizmit, kërkon ballafaqimin me një realitet themelor:politikat e keqija ekonomike, nuk sjellin domosdoshmërisht humbjen e pushtetit nga një qeveri. Në...