E mërkurë, Prill 24, 2019

Sllavoj Zhizhek lëshon alarmin: Për 10-20 vjet, mund të shpërthejë Lufta e Tretë Botërore

Nga Jacopo Zanchini Sllavoj Zhizhek, është gjithmonë befasues. Mund të mos biem dakord shpesh me filozofin marksist slloven, që konsiderohet nga shumë njerëz një mendimtar...

Ashtu si procesi kimik i osmozës, emigrimi është një dukuri e pandalshme

Nga Robert A Burton Ndërsa shtohet rradhët e njerëzve nëpër botë, ndryshimet e popullsisë, janë shfaqur si një sfidë e madhe globale, me ndikime potencialisht...

Si lindi Kalendari Gregorian, që po përdorim prej gati 5 shekujsh

“Focus Storia” Më 4 tetor 1582, në Evropën Perëndimore hyri në fuqi Kalendari Gregorian, të cilin e përdorim sot pothuajse në mbarë botën. Kjo u...

Julian Assange nuk është një hero i fjalës së lirë

Nga Oliver Kamm Assange nuk është asnjë hero i fjalës së lirë, dhe as një rebel kundër pushtetit shtetëror. Ai është një i dyshuar penal,...

Binyamin “Bibi” Netanyahu, një histori e shkurtër

Ishte viti 1997 kur Ari Shavit, një gazetar i së përditshmes “Haaretz”, shkroi një artikull me titull “Viti i urrejtjes për Bibi”. Kjo urrejtje...

Pas sulmeve, Patozi përkrah Rudinën: Merre me të qeshur, mos u mërzit!

Ish-deputeti i Partisë Demokratike, Astrit Patozi ka reaguar pas sulmeve që i janë adresuar  demokratës, Rudina Hajdari referuar shfaqjeve të saj në emisionet televizive,...

Pranvera e Evropës

* Në të kaluarën, vetëm Bashkimi Sovjetik synonte të na dobësonte, apo edhe më keq. Tashmë, me zërin e presidentit të tyre, SHBA na...

Izrael: Zgjedhje, sondazhe, liderë, perspektivat

Do të jenë rreth 6 milion izraelianët, me përjashtim të qytetarëve që banojnë jashtë vendit, të cilët më 9 prill, ditë e shpallur festë...

Si mund të shmangen konfliktet sot nëpër botë

Bota është më pak e dhunshme sot, në krahasim me gati çdo epokë tjetër në historinënjerëzore.Edhe pse është e vështirë të besohet, vdekjet nga konfliktet e armatosura midis shteteve,kanërënë në mënyrë dramatike që nga viti 1950. Pavarësisht qindra mijëra të vdekurve në luftërat civile vitet e fundit, numri i viktimave ka pësuargjithsesi një rënie dramatike që nga fundi i Luftës së Ftohtë. Pas një rritje gjatë dekadëssëkaluar, edhe vrasjet e lidhura me terrorizmin, kanë filluar të bien. Vetë vrasjet në përgjithësi, kanëpësuar rënie në pjesën më të madhe të botës. Kjo duket sikur jep shkas për të festuar, por historia nuk mbaron këtu. Megjithëse bota ka bërënjëpunë të mirë në reduktimin e formave të caktuara të dhunës, të tjerat janë në rritje, veçanërishtdhuna shtetërore kundër qytetarëve dhe dhuna kriminale nga mafiet, kartelet e drogësdhe bandat. Për me tepër, vrasjet shtetërore dhe ato kriminale, shpesh ndërthuren me njëra-tjetrën. Kjo nukdo të thotë, që reduktimi i gjakderdhjeve të tilla është i pamundur. Format e tjera të vrasjevetëorganizuara, janë bërë më pak të zakonshme, sepse aktivistët dhe politikëbërësit kanëhartuarnorma, ligje dhe programe për t’i parandaluar ato. Ata ngritën gjithashtu institucione të tilla si NATO dhe Kombet e Bashkuara, për tëzvogëluarmasakrat nëpër luftëra, dhe për të ruajtur paqen. Shekulli XX-të, e njohu njerëzimin mepërvojëne vdekjeve masive. Dhjetëra milionë njerëz, u vranë gjatë luftërave botërore. Megjithatëngaatëherë, numri i vdekjeve ka rënë. Në vitin 2017, vdekjet e drejtpërdrejta nga lufta civile ose ndërshtetërore, ishin më pak se 90.000.Por kërcënimi nga lufta vazhdon. Për shembull, tensionet midis Shteteve të Bashkuaradhe Kinësmund të vlojnë në Azi. Rusia po i sfidon fqinjët e saj të afërt, dhe rivalitetet e tjerarajonale, po bëhenedhe më shumë vdekjeprurëse. Përplasja midis Indisë dhe Pakistanit, është një rrezik i afërt dhe i pranishëm, ndërsavazhdojnëbetejat e ndyra midis fuqive të Lindjes së Mesme. Si rezultat i konflikteve të tilla, vdekjetngalufta ndërshtetërore janë rritur që nga viti 2010. Ndërkohë, mjetet tradicionale të paqes, duke përfshirë negociatat e armëpushimit, marrëveshjet e paqes dhe operacionet paqeruajtëse, pogjejnëmë pak mbështetje se kurrë më parë. Ndërkohë, numri i luftëtarëve në çdo konflikt po rritet. Që nga sulmet e 11 shtatorit 2001, dhunaterroriste ka shqetësuar amerikanët dhe evropianët. Por edhe pse Europa Perëndimore, ka përjetuar disa sulme të tmerrshme gjatë viteve të fundit, beteja e vërtetë terroriste nuk ështënëPerëndim. Vetëm 2 për qind e të gjitha sulmeve të lidhura me terrorizmin, dhe 1 përqind e të gjithavdekjeve, kanë ndodhur në vendet evropiane në gjysmën e parë të vitit 2017. Më shumë se 90 për qind e tëgjitha sulmeve terroriste dhe vdekjeve të lidhura me të, ndodhën në vetëm 7 vende:Afganistan, Irak, Nigeri, Pakistan, Somali, Siri dhe Jemen. Dhe sipas Indeksit të Terrorizmit Global, më shumë se gjysma e rreth 19.000 vrasjeve ngaterroristëtnë vitin 2017 u kryen nga vetëm katër grupe:Shteti Islamik, Talebanët, Al-Shabab dheBoko Haram.Ndërkohë dhuna shtetërore kundër qytetarëve, ka vazhduar në shekullin XXI, megjithëse në forma më pak të hapura sesa gulagët apo masakrat masive të të burgosurve politikëdhe pakicave etnike, sidikur nga Josif Stalini, apo gjatë genocidit të vitit 1994 në Ruandë. Qeveritë janë shumë më të mençura, për të fshehur teprimet e tyre të dhunshme. Për shembullnëMeksikë, treçereku i të gjithë të burgosurve, pohojnë se janë torturuar në burg. Në Rio de Zhaneiro të Brazilit, policia vrau më shumë se 1.000 persona në vitin 2018. Në Nigeri, mbi 7.000 njerëz kanë vdekur në qendrat e paraburgimit. dhe 1.200 të tjerë janë ekzekutuar me vdekje pa gjykime të rregullta. Ndërkohë, në Korenë e Veriut, 80.000–130.000 persona janë mbajtur në kampet e përqendrimit, qësipas një të mbijetuari të Holokaustit, janë edhe më të këqija se sa ato të Gjermanisë naziste.Por, meqë të dhënat për krime të tilla fshihen ose manipulohen lehtësisht, është e pamundur tadimërealisht sa dhunë ushtrojnë shtete të caktuara ndaj qytetarëve të tyre. Së fundmi, është edhe krimi i organizuar. Gati në çdo pjesë e botës, ka përjetuar një vrasje tëkësajlloj dhune vitet e fundit, nga përplasjet mes karteleve në Meksikë, deri tek vrasjet mesbandave nëBrazil etj. Krimi i organizuar, lulëzon aty ku shtetet-kombe nuk janë në gjendje osenuk duan tëgarantojnë një prani minimale ose të ofrojnë shërbime bazë. Por do të ishte e gabuar, ta trajtojmë krimin e organizuar, si një sinjal të mungesës së shtetit. Përkundrazi, politikanët, policia dhe rojet e burgjeve shpesh bëhen bashkë me mafien, karteletdhebandat, duke përfituar reciprokisht nga grabitja dhe nxjerrja e fitimeve të pandershme. Në kaosin që pason, qeveritë mund të vendosin masat të ashpra ndaj krimit përmestaktikaverepresive dhe ndërhyrjeve ushtarake. Këto taktika, tentojnë që të fitojnë zgjedhjet.Policimibrutal, i inkurajon kriminelët të reagojnë me një dhunë edhe më të madhe. Qytetarët idruhen sipolicisë, ashtu si edhe bandave. Por ekzistojnë mënyra më të mira, për të parandaluar apo reduktuar dhunën. Në vend të rritjessërepresionit ushtarak dhe policor, qeveritë, bizneset dhe grupet e shoqërisë civile, duhettëpërforcojnë atë që funksionon. Sa për fillim, kërkohet një investim i përtërirë në përpjekjet e OKB-së për parandalimin e konflikteve. Ndërkohë, organizatat e rëndësishme, duhet të hulumtojnë me kujdes mënyrat për tënxiturdiplomacinë, dhe ndërmjetësimin midis qeverive dhe grupeve kriminale. Por edhe këtuduhetpasur kujdes. Marrëveshjet midis grupeve kriminale, nuk e zgjidhin problemin e qeverivegrabitqare, dhe ato madje mund të thellojnë mosbesimin e publikut ndaj drejtuesve tëqeverive.Ajo që nevojitet është krijimi i institucioneve më gjithëpërfshirëse dhe më të përgjegjshme. Rruga më e sigurtë për të parandaluar sot vrasjet, është zvogëlimi i faktorëve që u japin atyreshkak.Kjo kërkon të fokusohemi tek pabarazia dhe përjashtimi politik, social dhe ekonomik. Konfliktet e ardhshme, do të zhvillohen kryesisht nga kartelet e drogës, grupet mafioze, bandatdheterroristët. Ka ardhur koha, të rishikojmë rregullat tona të angazhimit. Marrë me shkurtime nga “Foreign Policy” – bota.al

Detit i del pronari

Nga Agim Xhafka - Kështu e quajti emisionin e tij “Ajzberg” gazetari investigativ,Artur Çani. Fabula ishte e thjeshtë. Në ca zona janë krijuar toka nga...

LAJMET E FUNDIT

And born the final quarter players example option Aaron Lynch Jersey

The Yellow Jackets are also Wholesale NFL Jerseys China back on the winning track. The 33-year-old ramped up his hard contact over the...

to Rodriguez said ‘Month choose Brandon Crawford Jersey

The government insisted on the players putting in 40 hours a week as part of the war effort. The year 2010 was kind...

After shockingly rallying best nation’s winner Taysom Hill Womens Jersey

I think he's stepped Cheap NFL Jerseys Free Shipping up and is doing a fine job in his second season. Welcome to Straight...

Equipment looks like recently recalled high Chris Bigras Womens Jersey

It's crucial for a bettor to pay attention to recent form before placing a wager. Jerseys From China In the playoffs, hopefully you're...

Ringing old bell on tight year basketball jerseys for sale

If you forgot your username or password please click here. DiPietro has started the 2018 season very LOS Wholesale Jerseys ANGELES - Malcolm...